Fotografski natječaj

Natječaj je završio – žiriranje u tijeku! 😉


U sklopu V. Dana povijesti umjetnosti u Rijeci Klub studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT pri Društvu povjesničara umjetnosti Rijeke objavljuje fotografski natječaj na temu GRAD JE ŽIV!

OPIS TEME:

Želimo vidjeti fotografije koje bilježe tragove svakodnevnih ljudskih aktivnosti u urbanoj sredini očima jednog studenta. U fokusu nisu ljudi, već predmeti koji dokazuju njihovu prisutnost, remete zadane konture grada i oživljavaju njegov prostor svojim nekonvencionalnim karakterom. Svojom fotografijom pokaži da i razbijeni obrasci mogu biti jednako zanimljivi!


Pravila natječaja

 SUDJELOVANJE:

 1. Pravo sudjelovanja u natječaju imaju svi studenti visokih učilišta Republike Hrvatske neovisno o vrsti njihova studija i  fotografskom iskustvu.
 2. Forma izričaja je slobodna, prihvaćaju se crno-bijele i fotografije u boji svih stilova i procesa snimanja i obrade.
 3. Svaki autor sudjeluje s najviše tri (3) fotografije.
 4. Fotografije moraju biti u JPG formatu, dimenzija 800px po dužoj stranici rezolucije 300ppi.
 5. Autor je dužan uz svaku fotografiju priložiti tekstualni opis do sto (100) riječi o prikazanome. To može uključivati autorov osobni utisak ili poruku o samom prikazu.
 6. Radovi koji se prijavljuju na sebi ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, watermarkove ili slično.
 7. Organizacijski odbor Dana povijesti umjetnosti (u daljnjem tekstu Organizator) zadržava pravo na objavu radova odabranih za izložbu na svojoj internetskoj stranici, na svojim profilima na društvenim mrežama te svim daljnjim mogućim načinima korištenja istih u svrhu promidžbe ovog natječaja i manifestacije. Svi radovi će, neovisno o mjestu objave, ako je fizički moguće, biti potpisani.

ZAPRIMANJE FOTOGRAFIJA:

Natječaj je otvoren od 4. veljače 2015. do 1. ožujka 2015. zaključno u ponoć – produženo do 4. ožujka 2015. u 23:59. Fotografije se zaprimaju isključivo putem e-mail adrese danpovijestiumjetnosti@gmail.com. Fotografije koje se prijavljuju za natječaj moraju biti duže stranice 800px rezolucije 300ppi.

STRUČNO POVJERENSTVO:

Stručno povjerenstvo koje će vršiti odabir fotografija za izložbu i dodijeliti nagradu najbolje ocijenjenom radu, sastojat će se od kustosa fotografskih zbirki riječkih muzeja, povjesničara umjetnosti i studenata, članova Kluba studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT:

 • Lidija Butković Mićin (Odsjek za povijest umjetnosti FFRI, Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke)
 • Margita Cvjetinović Starac (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja)
 • Sabina Salamon (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci)
 • Sabrina Žigo (Muzej grada Rijeke),
 • Rafaela Ban (student)

NAGRADA:

Pobjednik osvaja novčanu nagradu u iznosu od 1.000,00 kn.

Najbolje ocijenjene fotografije moći će se pogledati na izložbi u sklopu Dana povijesti umjetnosti 27. ožujka 2015. godine. Nakon završetka izložbe, autorima fotografija će biti poslan primjerak kataloga o trošku organizatora.

OBJAVA NAGRADA:

Nakon završetka natječaja održat će se žiriranje i izbor najboljih fotografija te će se odabrati prvoplasirana fotografija. Pobjednik će biti objavljen 27. ožujka u sklopu otvorenja izložbe koje će se održati na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nagrađene fotografije bit će objavljene na stranici artefact.com.hr i profilima Dana povijesti umjetnosti i Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja na društvenim mrežama.

AUTORSKA PRAVA, KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA I ODGOVORNOST:

Organizator ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane uz vlasništvo, odnosno autorska prava nad fotografijama koje sudionici pošalju Organizatoru radi sudjelovanja na natjecanju. Ukoliko sudionici natjecanja pošalju Organizatoru fotografije nad kojima nisu nositelji autorskog prava ili na drugi način zloupotrijebe tuđa prava, Organizator za takav slučaj ne snosi nikakvu odgovornost. Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Organizator stječe pravo korištenja fotografija isključivo u svrhu promoviranja natjecanja i Dana povijesti umjetnosti bez plaćanja ikakve naknade.

KALENDAR NATJEČAJA:

Otvorenje natječaja: 4. veljače 2015.

Zatvaranje natječaja: 1. ožujka 2015.  produženo do 4. ožujka 2015.

Žiriranje: 7-10. ožujka 2015.

Slanje obavijesti autorima o rezultatima žiriranja: do 20. ožujka 2015.

Izložba: 27. ožujka 2015.

Sudjelovanjem u ovom natječaju autori/ce pristaju na sve navedene uvjete.

PRAVILA FOTOGRAFSKOG NATJEČAJA:

 • svaki sudionik može poslati maksimalno tri (3) fotografije
 • sudionik mora biti student
 • sudionik fotografije s opisom šalje na e-mail danpovijestiumjetnosti@gmail.com
 • svaki sudionik uz fotografije mora predati ispunjen obrazac: Obrazac Grad je ŽIV
 • dimenzije fotografija moraju biti 800px po dužoj stranici rezolucije 300ppi
 • fotografije s vodenim žigom ili potpisom neće se uvažavati

Za sva pitanja možete nam se obratiti putem danpovijestiumjetnosti@gmail.com ili društvenih mreža: Dan povijesti umjetnosti i Artefact.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.