Fotografski natječaj 2018.

Pravila fotografskog natječaja
„Spoliji u urbanim prostorima“

 

Povodom VIII. Dana povijesti umjetnosti u Rijeci Klub studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT pri Društvu povjesničara umjetnosti Rijeke objavljuje fotografski natječaj na temu SPOLIJI U URBANIM PROSTORIMA!

Na fenomen spolija, tj. upotrebu elemenata starije arhitekture i dijelova skulpturalne dekoracije uklopljenih u novu gradnju, nailazimo u svim vremenskim razdobljima.

Spoliji nam pričaju mnoge priče, o davno nestaloj arhitekturi i skulpturi, stilskim razdobljima i utjecajima, putujućim graditeljskim i kiparskim radionicama i domaćim majstorima, ali i o  povijesnom razvitku prostora grada.  Prošećite svojim gradom,  prepoznajte i fotografski zabilježite ove zanimljive reminiscencije na prošla vremena.

 SUDJELOVANJE I PRAVILA NATJEČAJA

 1. pravo sudjelovanja u natječaju imaju svi redoviti studenti visokih učilišta Republike Hrvatske neovisno o vrsti njihova studija i  fotografskom iskustvu;
 2. forma izričaja je slobodna, prihvaćaju se crno-bijele i fotografije u boji svih stilova i procesa snimanja i obrade;
 3. svaki autor sudjeluje s najviše tri (3) fotografije;
 4. fotografije moraju biti u JPG formatu,minimalne rezolucije 300 dpi;
 5. autor je dužan uz svaku fotografiju priložiti tekstualni opis do sto (100) riječi o prikazanome. To može uključivati autorov osobni dojam ili poruku o prikazu;
 6. radovi koji se prijavljuju ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, watermarkoveili slično;
 7. organizacijski odbor Dana povijesti umjetnosti (u daljnjem tekstu Organizator) zadržava pravo na objavu radova odabranih za izložbu na svojoj internetskoj stranici, na svojim profilima, na društvenim mrežama te svim daljnjim mogućim načinima korištenja istih u svrhu promidžbe ovog natječaja i manifestacije. Svi će radovi, neovisno o mjestu objave, biti potpisani.
 8. Sudionik fotografije s popunjenim obrascem šalje na: danpovijestiumjetnosti@gmail.com

 

ZAPRIMANJE FOTOGRAFIJA

Natječaj je otvoren od  3.2.2018. do 7.3.2018. zaključno u ponoć. Fotografije se zaprimaju isključivo elektronski na danpovijestiumjetnosti@gmail.com.

 

STRUČNO POVJERENSTVO

 • dr.sc. Damir Tulić (predsjednik), Filozofski fakultet u Rijeci
 • dr.sc. Luka Skansi, Filozofski fakultet u Rijeci
 • Mateja Jerman, Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Rijeci
 • Danijel Ciković, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci
 • Bruno Raguž, Artefact

 

NAGRADA

Pobjednik osvaja novčanu nagradu u iznosu od 1000 kn.

Najbolje ocijenjene fotografije moći će se pogledati na izložbi u sklopu Dana povijesti umjetnosti 16.3.2018. godine.

 

OBJAVA NAGRADA

Nakon završetka natječaja održat će se žiriranje i izbor najboljih fotografija te će se odabrati prvoplasirana fotografija. Pobjednik  natječaja i radovi odabrani za izložbu bit će objavljeni 09. ožujka 2018. godine na stranicama Kluba studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT artefact.com.hr i Društva povjesničara umjetnosti Rijeke dpu-rihp.hr te na facebook profilima Kluba studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT i Dana povijesti umjetnosti. Pobjednički rad i ostali izdvojeni radovi bit će izloženi na izložbi Dana povijesti umjetnosti 16. ožujka 2018. godine u prostorima Filozofskog fakulteta u Rijeci.

 

AUTORSKA PRAVA, KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA I ODGOVORNOST

Organizator ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane uz vlasništvo, odnosno autorska prava nad fotografijama koje sudionici pošalju Organizatoru radi sudjelovanja na natjecanju. Ukoliko sudionici natjecanja pošalju Organizatoru fotografije nad kojima nisu nositelji autorskog prava ili na drugi način zloupotrijebe tuđa prava, Organizator za takav slučaj ne snosi nikakvu odgovornost. Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Organizator stječe pravo korištenja fotografija isključivo u svrhu promoviranja natjecanja i Dana povijesti umjetnosti bez plaćanja ikakve naknade.

 

KALENDAR NATJEČAJA

Otvorenje natječaja: 3.2.2018.

Zatvaranje natječaja: 7.3.2018.

Žiriranje: 9. 3.2018.

Slanje obavijesti autorima o rezultatima žiriranja: 9.3.2018.

Izložba: 16.3.2018.

 

Sudjelovanjem u ovom natječaju autori/ce pristaju na sve navedene uvjete.

 

DOKUMENTI

Obrazac-1

Za sva pitanja možete nam se obratiti putem danpovijestiumjetnosti@gmail.com ili društvenih mreža: Dan povijesti umjetnosti i Artefact.

 

 

 

INFO: Što su spoliji?

Spoliji su dijelovi arhitekture, arhitektonske dekorativne plastike ili skulpture ranijih razdoblja, koji su iz građevnih, dekorativnih ili simboličkih razloga sekundarno iskorišteni umetanjem u novu gradnju.

Primjeri: antički kapitel u ranokršćanskoj crkvi, dijelovi ranosrednjovjekovnih pluteja u ziđu romaničke crkve, dijelovi gotičkih skulptura u baroknom ziđu i dr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.