Šalica razgovora: IVA PEVALEK – slikarstvo kolaža

Potaknuti idejom da se pobliže upoznamo s aktualnom umjetničkom scenom i približimo si suvremenu umjetnosti, u sklopu intervjua ,,Šalica razgovora” intervjuirali smo riječku slikaricu Ivu Pevalek. Primijetili smo njezin atelijer u Strossmayerovoj ulici te su nas njezine slike svojim jakim i svijetlim bojama privukle da ju u atelijeru i posjetimo.

Atelijer 1

U atelijeru smo imali priliku vidjeti njezin posljednji, još nedovršeni, ciklus nazvan Venere. Slike iz ovog ciklusa prikazuju ženske portrete izrađene u tehnici kolaža, a na kojima se ističu snažne i svijetle boje zbog kojih slike kao da zrače nekakvom pozitivnom energijom, ali i ostvaruju dojam senzualnosti ženskih portreta. Slike su nas potakle da slikarici postavimo nekoliko pitanja, evo koja:

Slike koje smo imali priliku vidjeti u atelijeru pripadaju ciklusu nazvanom Venere. Jesu li i ostali radovi grupirani u cikluse i jesu li povezani s posljednjim ciklusom?

Prvi ciklus slika Ive Pevalek nazvan je Siluete. Ovim se ciklusom slikarica prvi puta predstavila riječkoj publici, 2010. godine, a izložba je održana u tadašnjoj galeriji K.U.N.S.  Slikarica ga ističe kao njoj osobno najdraži -kao ciklus koji označava njezin početak. Slike karakteriziraju kontrasti svijetlih i jakih boja s tamnim i prigušenim tonovima koji formiraju siluete likova, posebice lika njezina sina koji je bio glavna inspiracija ovoga ciklusa, a upućuju na spoj mističnog, stvarnog i imaginarnog.

Međutim, ovom ciklusu prethode slike iz 2007. godine pod nazivom Konflikti. U njemu se Iva Pevalek bavi temom transformacije hrvatskog društva od vremena Jugoslavije pa do prelaska Hrvatske u Europsku uniju. U izmjenjivanju nivoa crvenih zvijezda na bijeloj podlozi, koje simboliziraju Jugoslaviju, na niži nivo žutih zvijezda na plavoj podlozi, koje simboliziraju Europsku uniju, slikarica problematizira proces promjena našeg društva, prelaska iz socijalizma i komunizma Jugoslavije na nešto novo. Izrađene u foliji koja stvara refleksiju dodatno se naglašava problematika ovog djela – zbog refleksije materijala promatrač dobiva svoje mjesto u samoj slici, odnosno, povijesnoj i društvenoj situaciji onog doba. Ovim ciklusom slikarica je sudjelovala na međunarodnoj izložbi Puzzle Project u Bukureštu.

Drugi ciklus nazvan je Portreti, u kojem svaki portret izveden iz kolaža koji sadrži određen motiv. Portret Fortuna, koji prikazuje umjetničinog sina, izveden je iz motiva djeteline s četiri lista te tako simbolizira sreću. Zatim portret Kabanica inspiriran Gogoljevim djelom Kabanica prikazuje crnog dječaka izvedenog iz kolaža s motivom kabanice te tako simbolizira različitost i odbačenost od društva prožetog klasnim i društvenim razlikama. Na ovaj ciklus nadovezuje se i ciklus slika Astroportreta, kojem pripadaju slike Astro-autoportret te Solaris koji su izvedeni iz motiva planeta i Sunca. Tako Astro-autoportret prikazuje slikaričin portret kao prikaz natalne karte koja je predmet astrološkog proučavanja, a Solaris je izveden iz Sunca te prikazuje slikaričina supruga.

U ovom ciklusu Astroportreta slikarica uvodi motiv astrologije i zvijezda, već nagoviješteni mistikom ciklusa Siluete, a koje će postati glavni motiv njezina budućeg stvaralaštva. Razlog tome je što se Iva Pevalek osim slikarstvom strastveno bavi i astrologijom. Na taj način su ciklusi slika Astroportreti te njemu sljedbenički ciklusi Dotakni Zvijezde i Venere, iako zasebni, povezani zajedničkim motivom astrologije.

Središnja tema ciklusa Dotakni zvijezde jest astrologija, a njemu je slikarica obradila nekoliko osnovnih, fiksnih zvijezda, bitnih u proučavanju natalne karte te ih prikazala na način na koji ih ona doživljava. Kod posljednjeg ciklusa, Venera, motiv astrologije je prisutan, no nije direktno naglašen. Slikarica komponira senzualne ženske portrete s isječcima kolaža koji sadrže prikaz zvijezda ili zvjezdanog neba te im pridodaje nazive kao Venera Urania, Venera Partenos, Aurora opet aludirajući na motiv astrologije, ali i na samu umjetnost, božicu umjetnosti, ljepotu, ljubav.

Na kojim je izložbama sudjelovala i koje je nagrade osvojila?

Talijanskoj se publici predstavila 2013. godine u Bariju s izložbom ciklusa Siluete, za koju je i nagrađena, a u Bukureštu je sudjelovala na projektu Puzzle Project 2007. godine, gdje je zajedno s umjetnicima iz Palestine, Iraka i Turske predstavila svoje djelo Konflikti. Tema Puzzle Projecta te godine bio je sukob – religijski, etnički, nacionalni, politički, a ideja povezivanje umjetnika iz upravo tih konfliktnih područja. Iva Pevalek svojim djelom istaknula je problematiku svog nacionalnog područja. Upravo to iskustvo u Bukureštu navodi kao najljepše.

Dakle, izvor inspiracije je astrologija. Zašto baš astrologija kao glavni motiv? Postoje li još neki izvori nadahnuća ili postoji uzor u nekom poznatom umjetniku?

astro_autoportretKako smo već naveli, Iva Pevalek strastveni je zaljubljenik u astrologiju i astrologija je sveprisutna u njezinim djelima. Astrologiju vidi kao jednu, iako nepriznatu, drevnu znanost, stoga se odlučila za njezino dublje izučavanje, kojim se bavi već pet godina.  ,,astrologija i duhovnost je nešto u što sam apsolutno uvjerena, to je nešto što će mene, kroz moj rad, u ovom slikarstvo u kolažu pratiti, to je nešto što me fascinira, to je nešto što ja jako volim. Jer ju ja stvarno volim i proučavam…”

Tako je primjerice slika Astro-autoportret sastavljena od dvanaest dijelova platna, a na svakom platnu, u tehnici kolaža, prikazan je jedan planet koji je element proučavanja astrologije. Kao elementi astrološkog proučavanja ti planeti ujedno su i elementi astrološke karte pojedine osobe. Tako je umjetnica u ovoj slici iskoristila svoju astrološki kartu kao prikaz svog portreta.

Kada bi izdvojila neke od velikana povijesti umjetnosti, čija su je djela inspirirala, onda bi to bili: Rothko, Klimt, Caravaggio, a posebice Bernini svojim djelom  Ekstaza sv. Tereze gdje se umjetnica pronalazi u strijeli koja dovodi do ekstaze, i ponovno, do zvijezda.

Ciklusi Portreti i Venere izrađeni su u tehnici kolaža. Koje još tehnike upotrebljava? A nakit?

Atelijer 3

Prvi rad Konflikti slikarica je izradila s materijalima folije na lesonitu što je imalo nekakvu prijelaznu kiparsko-slikarsku formu. Zatim se, u ciklusu Siluete, koristi kombiniranom tehnikom – akrilikom i autolakom, gdje istražuje međudjelovanje ovih dvaju materijala te postiže zanimljive efekte pucanja autolaka na akriliku. Nakon toga, potaknuta stvaralaštvom u kolažu slikarice Ratke Lugumerski, srpske slikarice, polako se i ona okreće kolažu, prvo ga kombinirajući s akrilikom u ciklusu Portreti, no naposljetku kolaž preuzima vodeće mjesto u njenom radu. Iako se školovala za kiparicu, kiparstvu se gotovo uopće ne vraća. No ipak, u izradi nakita i radu u kolažu, kojim pomalo izražava kubističku formu, osjeća se njen kiparski duh.

Nakit

Nakitom se počela baviti kao voditeljica radionice Ruke koje vide, a kasnije ga je sama nastavila izrađivati, stvarajući nešto drugačije, ,,svoje” te koristeći različite materijale kao što su epoksidna smola, aluminij, bakar, filc i guma.

Što misli o suvremenoj umjetnosti u Rijeci?

Iva Pevalek otvorena je za sve vidove umjetnosti, no jedino što ju smeta jest zanemarivanje i negiranje tradicionalnijih oblika umjetnosti: slikarstva i kiparstva, nasuprot performansa i konceptualne umjetnosti, za koju smatra da drži vrh riječke umjetničke scene. Autorica navodi da bi voljela kada bi se uz takav način izražavanja, koji stavlja naglasak na brutalnost, šokiranje, surovost, ružnoću, dala jednaka pozornost i vrijednost onoj ”pozitivnoj” umjetnosti.

,,Ne mogu shvatiti zašto se rade razlike između toga i zašto netko tko stvara performans (…) zašto je to više vrijedno nego dok ja stvaram sliku?”

Upravo to i jest ono što ona svojim radovima pokušava postići. Unošenjem pozitivne energije u svoj rad, promatraču prenosi drugu stranu medalje – svijet nije samo surov, brutalan i ružan, ima u njemu jednako toliko i ljepote, ljubavi i veselja. Takvu pozitivnu energiju u svoje radove unosi kroz astrologiju, jer ona je dio nje jednako koliko i slikarstvo.

Poruka budućim povjesničarima umjetnosti i umjetnicima!

Budućim povjesničarima umjetnosti poručuje da proučavaju i pišu o riječkoj i hrvatskoj umjetnosti, ukažu na prisutne probleme i pokušaju to promijeniti, a mladi umjetnici da slušaju sebe i ono što žele izraziti iz sebe, te da ne potpadnu pod utjecaj mode i onoga što se događa drugdje.

Što smo mi stekli posjetom Ivi Pevalek

Osim što smo upoznali rad jedne umjetnice, otkrili smo i zanimljivosti o korištenju različitih tehnika, prožimanju umjetnosti i astrologije te možda dobili i kakvu novu ideju za daljnje istraživanje riječke umjetničke scene.

O Ivi Pevalek

Atelijer 2

Iva Pevalek završila je Školu za primijenjenu umjetnost, smjer kiparstvo, u Rijeci. Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu u Rijeci na Odjelu za likovnu kulturu, smjer kiparstvo, a kao najutjecajniju osobu kroz svoj studij ističe profesora Želimira Hladnika. Po završetku fakulteta započela je suradnju s nevladinom udrugom slijepih Homer na projektu  ,,Ruke koje vide”. Nedugo zatim događa se preokret u njezinu umjetničkom stvaralaštvu i okreće se slikarstvu koje, od tada pa do danas, zauzima glavninu njezina opusa.

Riječkoj publici predstavila se 2010. godine u ondašnjem klubu K.U.N.S. sa svojim  ciklusom Siluete. Time se uključila u riječki kulturni krug te se može reći kako je upravo tada započela njezina današnja karijera.

Sudjelovala je na međunarodnoj izložbi Puzzle Project 2007. godine u Bukureštu te izlagala u Italiji. Danas svoj radni i izložbeni prostor dijeli sa slikaricom Mirnom Sišul – u atelijeru u Strossmayerovoj ulici 15A u Rijeci.

Posted in Šalica razgovora and tagged , , , , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.