VI. Dan povijesti umjetnosti

 

U petak, 18. ožujka 2016. godine, u Rijeci je održan šesti Dan povijesti umjetnosti s temom ,,Arhitektura – Problemi današnje arhitektonske prakse”.

  • Idis Turato - Arhitektura konteksta
  • Maruša Zorec - Slojevi starih i novih vremena
  • Marko Smoljan - Rad riječkih studenata PUM-a na projektu ''Stoljetna arhitektura na jadranskim otocima''
  • Nikolina Jelavić Mitrović - SUDAR BAŠTINA - modeli prezentacije muzejskih postava unutar povijesnih građevina
  • Lea Knežević i Robert Predovan - Radnička naselja u Rijeci - Turnić i Ogranak
  • Otvorenje izložbe ''Novo u starom''
  • Radionica ''Čitanje uzoraka'' (Društvo arhitekata Rijeka, Gorana Stipeč)
  • Terensko vodstvo ''Industrijska ulica - Putem riječke industrijske priče'' (Centar za industrijsku baštinu, Ivana Golob)
  • Radionica ''Šarengrad'' (4.c razred Osnovne škole Vladimir Gortan)
  • Tribina ''Problemi današnje arhitektonske prakse'' (Gordan Resan, Dušan Kostić, Igor Rožić, Vladi Bralić)

Program VI. Dana povijesti umjetnosti realiziran je u tri dijela. Jutarnja predavanja održana su na Filozofskom fakultetu, a gostujući predavači bili su: arhitekti Idis Turato i Maruša Zorec, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović te studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Lea Knežević, Robert Predovan i Marko Smoljan. U ovom dijelu programa bavili smo se temama s područja suvremene arhitekture, odnosom suvremene arhitekture prema povijesnim građevinama, modelima muzejskih postava unutar povijesnih građevina, radničkim naseljima grada Rijeke te osvrtom na rad riječkih studenata Odsjeka za povijest umjetnosti na projektu ,,Stoljetna arhitektura na jadranskim otocima”.

SAM_5473

U poslijepodnevnom dijelu programa održale su se dvije radionice i jedno stručno terensko vodstvo. Radionica ,,Šarengrad” bila je namijenjena učenicima četvrtog C razreda Osnovne škole ,,Vladimir Gortan”. Učenici su, uz voditeljice Nikolinu Dostal i Katerinu Jovanović, (članice Kluba ARTeFACT) izrađivali makete modernih građevina te ih objedinili u maketu grada za kojeg im se naziv ,,Čudnograd” kasnije učinio prikladnijim od naziva ,,Šarengrad”.

Radionica ,,Čitanje uzoraka” provedena je u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka uz voditeljicu dipl. ing. arh. Goranu Stipeč. Na radionici su sudjelovali učenici srednjih škola, a bavili su se čitanjem uzoraka pročelja riječkih suvremenih i povijesnih građevina te ih u apstraktnim formama prikazivali u različitim likovnim tehnikama.

Stručno terensko vodstvo ,,Industrijska ulica – Putem riječke industrijske priče” provedeno je u suradnji sa Centrom za industrijsku baštinu te voditeljicu mag. Ivanu Golob, a bilo je namijenjeno širem građanstvu. Posjetili smo nekadašnju tvornicu Torpedo, Vilu Whitehead, rafineriju nafte INA, Hotel Emigrant, Svjetionik i Ljuštionicu riže, a neki od polaznika prisjetili su se vremena u kojem su radili u nekom od ovih pogona pa su i oni nama ispričali pokoju zanimljivost.

12884410_10207612288083786_875061761_nU večernjem dijelu programa VI. Dana povijesti umjetnosti, u prostoru Malog salona, održana je tribina na temu ,,Problemi današnje arhitektonske prakse”, a gostujući izlagači bili su arhitekti Gordan Resan, Dušan Kostić, Igor Rožić i Vladi Bralić. Bavili smo se pitanjima provođenja arhitektonskih natječaja i primjerima suvremenih arhitektonskih ostvarenja u gradu Rijeci.

Drugu godinu zaredom je u okviru VI. Dana povijesti umjetnosti proveden fotografski natječaj. Natječaj ,,Novo u starom” bio je namijenjen svim redovitim studentima Republike Hrvatske, a ovogodišnjim natječajem tražili smo primjere interpolacija u arhitekturi. Rezultat natječaja je istoimena izložba koja je otvorena od 18. do 31. ožujka, na drugom katu Filozofskog fakulteta.

Velik broj posjetitelja Dana povijesti umjetnosti dokaz je kvalitete rada riječkih studenata povijesti umjetnosti, a prisjećanjem na prošlogodišnje Dane PU-a možemo vidjeti kako postajemo sve bolji i bolji.

DSC_0987

Ovogodišnji Dan povijesti umjetnosti organizirali su studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci – članovi Kluba ARTeFACT – u suradnji sa svojim Odsjekom, Centrom za ikonografske studije, Društvom povjesničara umjetnosti Rijeke te uz financijsku potporu Studentskog kulturnog centra Rijeka i Grada Rijeke.

Ovim putem zahvaljujemo se svima suradnicima i izlagačima koji su nam pomogli u ostvarivanju ovog VI. Dana povijesti umjetnosti, a posebice se zahvaljujemo profesorici Vicelji Matijašić, profesorici Cepetić Rogić te profesoru Skansiju.

Posted in Novosti, Osvrti, Vijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.